*¤*Merry Christmas*¤*
HÍREK

2008.11.01. Időhiány miatt az oldal frissítése szünetel.

 
MENÜ
 
 
GALÉRIA
 
 
TÖRTÉNETEK
 
 
LEÍRÁSOK
 
 
PROGRAMAJÁNLÓ
 
 
MINDEN MÁS
 
Látogatottság
Indulás: 2004-10-16
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
áttűnés
 
Karácsonyi menük
Karácsonyi menük : Halászlé; Süllő egészben; Csillagos kosárkák

Halászlé; Süllő egészben; Csillagos kosárkák

  2004.10.23. 17:14

*¤*

Halászlé

 

Hozzávalók: 2 kg hal (ponty, harcsa, kecsege, keszeg vegyesen), 2 nagy fej vöröshagyma, 1 cseresznyepaprika, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, pirospaprika, só.

 

A halakat megtisztítjuk, a nagyobbak húsát a gerincéről lefejtjük, azaz filézzük, és keresztben 3-4 centis szeletekre vágjuk. A haltejjel együtt enyhén megsózzuk, és felhasználásig hideg helyre tesszük. A fejet, csontokat, uszonyokat és a kisebb halakat az alaplé készítéséhez használjuk fel. 3 liter vízben feltesszük főni, megsózzuk, szeletekre vágott hagymát adunk hozzá, és fedő alatt, lassú forralással legalább fél órán át főzzük. Amikor a csontok jól kifőttek, átszűrjük, kissé megnyomkodjuk, de nem paszírozzuk át. Az így nyert alaplé mennyiséke kb. 2 liter legyen. Pirospaprikát, és ízlés szerint erős paprikát adunk hozzá, felforraljuk, beletesszük a feldarabolt paradicsomot, paprikát, majd mérsékelt tűzön puhára főzzük benne a besózott haldarabokat, haltejet.

 

Süllő egészben

 

Hozzávalók: 1 süllő (kb. 80 dkg), 2 szem meggy, liszt, olaj, citrom, só.

 

A megtisztított halat keresztben bevagdossuk, vigyázva, hogy ne vágjuk át teljesen a húst. Kívül-belül megsózzuk, citromlével meglocsoljuk, és fél óráig állni hagyjuk. (Ha szeretnénk, hogy látványos formájú legyen, sütés előtt néhány helyen roppantsuk meg a gerincét. A hal száját és farkát erős cérnával kössük össze, hogy szép íve legyen.) A száját egy fogvájóval kipeckeljük. Lisztbe forgatjuk, és nagy serpenyőben, forró olajban jól átsütjük. Szalvétával leitatjuk róla az olajat,  fogvájó helyére egy citromkarikát teszünk, a szemgödrökbe egy-egy szem meggyet. Díszített ovális tálon tálaljuk. Burgonyaköretet és tartármártást kínálhatunk hozzá.

 

Csillagos kosárkák

 

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg margarin, , 10 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 1 tasak vaníliáscukor, 1 csapott evőkanál reszelt citromhéj; a krémhez: 2 dl tej, 2 tojássárgája, 1 tasak vanília ízű pudingpor, 5 dkg cukor, 3 dl tejszín, 1 púpozott teáskanál zselatinpor; a gyümölcsdíszítéshez: 1 kg mandarin, 2 tasak tortazselé, 4 evőkanál cukor, piros marcipán.

 

A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, az ízesítőket, és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Hűtőszekrényben pihentetjük legalább fél órát. Margarinnal kikent kis kosárkaformákat kibélelünk a tésztával. A kosárkákban a tésztákat villával megszurkáljuk, majd közepes hőmérsékletű sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük. A pudingot tojássárgájával, cukorral, tejjel összekeverjük, és sűrűre főzzük. A kihűlt krémhez hozzákeverjük a felvert tejszínhabot és a fél deci vízben feloldott zselatint. A formából kiszedett, kihűlt kosárkákba töltjük a krémet, és a hűtőbe tesszük, amíg megdermed. Mandaringerezdekkel megrakjuk a kosárkák tetejét. A tortazselét elkeverjük a cukorral, apránként 4 dl vizet vagy világos színű gyümölcslét adunk hozzá, és állandóan kevergetve forrásig főzzük. Mikor kissé kihűlt, a kosárkák közepétől kiindulva a gyü,ölcsöket bevonjuk vele. Tálaláskor piros marcipáncsillagokat teszünk a kosárkák tetejére.

 
*¤*IDÉZET*¤*

"Mert csakugyan, sokan vannak a világon, akiknek a karácsony valóban néhány napi örömet és boldogságot hoz. Sok család, amelynek tagjait messze elsodorta egymástól és szanaszét szórta a nagyvilágban a létért való szakadatlan küzdelem, most újra összekerül és újra összeforr abban a kölcsönös szeretetben és jóakaratban, amelyből a tiszta és zavartalan örömnek olyan bő forrása fakad, s amely olyan összeférhetetlen a világ sokféle bajával és gondjával, hogy a legműveltebb nemzetek vallási meggyőződése és a legvadabb népek durva hagyományai egyaránt a túlvilági élet legfőbb boldogságai közé számítják, az üdvözült lelkek osztályrészének tekintik. Hány régi emléket, hány szunnyadó érzést ébreszt föl bennünk karácsony ünnepe!"/Dickens/

 
VERSEK
 
 
DALSZÖVEGEK
 
 
DEKORÁCIÓK
 
 
*¤*LINKEK*¤*
 
 
GASZTRONÓMIA
 
 
KARÁCSONNYAL KAPCSOLATOS...
 
snowflake
 

A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    ✨ Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott – ismerd meg a „Megóvlak” címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG